Skalický zázvorník

  • Post author:
  • Post category:Skalica

Skalický zázvorník

Skalický zázvorník jedinečné trvanlivé pečivo s obsahom liečivého zázvoru.

    Zázvorník začali piecť v kláštore milosrdných bratov  pravdepodobne  okolo r. 1870 pôvodne ako liečebné pečivo s utajovanou receptúrou typického tvaru dvoch spojených dvojkrížov . Celkom nezvyčajný tvar  pôvodného zázvorníka umocňuje domnienku o zvýraznení nezvyčajných liečivých  vlastností zázvorovej rastliny  z Božej záhrady.   V kláštore pôsobili ako slúžky, kuchárky  a pomocné ošetrovateľky z Kopčian,  Gbelov, Skalice, prostredníctvom ktorých  začali pečenie skalických  zázvorníkov skúšať  v niekoľkých domácnostiach. Medzi prvé patrili sedliacke  rodiny Ivičičová, Bellayová, Buchtová, Hránková, Martinčičová a ďalšie.  Koncom 19. st. piekli zázvorník aj na katolíckej a evanjelickej fare.  MUDr. Pavol Blaho zakrátko po návrate do rodnej Skalice  po ukončení vysokoškolského štúdia začal po r. 1900 propagovať priaznivé zdravotné  účinky Skalického rubínu, skalického zázvorníka a k červenému vínu vínu patriaceho skalického trdelníka. Tieto produkty sa objavili jeho pričinením na výstavách v Prahe, v Hodoníne,  na mnohých  stretnutiach Slovákov a Čechov v Česku a na Morave. Zázvorník a trdelník nechýbal na posedeniach majetnejších obyvateľov  v miestnych vinohradníckych  búdach a rodila sa spojitosť trojice skalických dobrôt  červeného vína, trdelníka a zázvorníka, ktorá pretrvala doteraz. Na ďalšie miestne dobroty ako boli karkacétle  (varený a opražený bob) , nakladaný homolkový syr, politirované  knofle, praclíky sa celkom zabudlo . Potravný spolok Skalica  a Dr. P. Blaho a Dr. Ľudovít Okánik iniciovali v r. 1906 výstavbu letnej reštaurácie Slovenská búda v Luhačoviciach. Tu začali Skaličania  ponúkať spomenutú trojica skalických dobrôt. Zázvorníky vyrábali okolo r. 1910 už dve  desiatky  skalických rodín, od ktorých ich vykupoval potravný spolok a predával v Luhačoviciach. Stále však nemôžeme hovoriť o zľudovení pečenia zázvorníka, lebo recept bol naďalej utajovaný. F. Dúbravský v prvej monografii o Skalici vydanej v r. 1921 na str.222 píše: „Zázvorníky zhotoviť  nie každá žena vie. V Skalici je vždy len niekoľko báb (pardon !  niekoľko gazdin, chcel som hovoriť), ktoré dobré, chutné a krehké zázvorníky vedia upiecť a to je ich tajomstvom, ktoré neprezradia ani za pečenú hus a preto spôsob dorábania tu ani podať nemôžem“. Autor poukázal na utajenosť receptu ešte v r. 1921. Vieme však, že  v r. 1930 – 1935 piekli zázvorníky v Holíči, Mokrom Háji, Kopčanoch, Uníne, Gbeloch a inde a recept skalického zázvorníka sa rozšíril po Záhorí. Zázvorník vlastne zľudovel, stal sa súčasťou ľudovej kuchyne a nechýbal na rodinných slávnostiach. Liečivé účinky sa prestali zvýrazňovať, hoci sú známe odporúčania gazdiniek konzumovať zázvorník pri nevoľnostiach a bolestiach  na počiatku tehotenstva, alebo  žužľanie   zázvorníka deťmi pri prerezávaní zúbkov. Veľmi obľúbené  bolo namáčanie zázvorníka v červenom víne  alebo v čiernej káve najmä staršími ženami. Skalický zázvorník sa začal v 30. rokoch 20. st.  predávať na trhoch a jarmokoch a ponúkali ho v skalických hostincoch a cukrárňach.  Ako prvý predávali zázvorník  po r. 1918 hostince  U Klvačka,  U Valacha a Šablatúrova cukráreň. Koncom 30. rokov 20. storočia začali recept na zázvorník uvádzať v slovenských kuchárskych knihách, ako napríklad  Žela  Inovecká v r. 1939 v svojej knihe s názvom Slovenská ľudová kuchárka  pre každý stôl. V 8. vydaní v r. 1948 na str. 159 uvádza recept na zázvorníky: „4 žľtky zmiešame so 14 dkg práškového cukru, 14 dkg múky a kávovou lyžicou strúhaného zázvoru.

Skalická firma Cukranka  rodiny Vávrovej uvádza na trh skalický zázvorník podľa starej receptúry v jej pôvodnom tvare spojených dvoch dvojkrížov s odporúčaniami:

-konzumácie pečiva  s liečebnými účinkami spôsobenými zázvorom a jej účinnou látkou gingerol

-trvanlivé pečivo môže byť vždy k dispozícii pre nečakané návštevy,

-raz alebo dvakrát  týždenne na raňajky poskytuje prevenciu pred viacerými chorobami a zvyšuje imunitu

-skalický zázvorník poskytne  svojimi látkami energiu na  celý deň

Dr. P. Brezina    júl 2018