Sviečková omáčka je na čas a ingrediencie náročnejšia, jej chuť však podľa mňa za to stojí. Osobne nemám rada keď je sviečková omáčka príliš riedka, preto ju pripravujem hustejšiu. Vďaka mrkve má krásnu oranžovú farbu a mierne sladkú chuť. Keďže je mäso v tomto recepte nakrájané na plátky, je uvarené pomerne rýchlo, takže nepotrebujeme na jeho prípravu tlakový hrniec. Je to moja obľúbená omáčka a myslím si, že podľa tohoto receptu ju zvládne pripraviť každý. Vyskúšajte to.
Ingrediencie:
- ½ kg hovädzej sviečkovej
- 1ČL horčica podľa chuti
- 2PL olej
- Mletá rasca
- Čierne korenie mleté
- 5ks čierne korenie celé
- Soľ
- 2ks borievka
- 3ks nové korenie celé
- 2ks bobkový list
- knedľa
- 2 väčšie cibule
- 5 mrkiev
- 1 petržlen
- ¼ zeleru
- 250ml smotany na šľahanie
- Citrónová šťava/ocot
- ½ L voda/hovädzí, alebo zeleninový vývar
- Zavárané brusnice
- Podľa chuti šľahačka
Postup:
-
Mäso zbavíme blán, šliach a prebytočného tuku a nakrájame ho na asi 2 cm hrubé plátky.
-
Mäso nakoreníme, osolíme, ochutíme mletou rascou, pridáme horčicu a necháme marinovať aspoň hodinu, ideálne aj dlhšie. Horčica je dosť výrazná, radšej jej preto dávame menej ako viac, aby neprebila chuť mäsa.
-
Všetku zeleninu očistíme od šupiek a nakrájame na menšie kusy. Cibuľu nakrájame na kocky.
-
V hrnci, v ktorom budeme sviečkovú variť si opečieme namarinované mäso z oboch strán, vyložíme ho z hrnca a do výpeku pridáme cibuľu.
-
Cibuľu chvíľu restujeme, potom pridáme aj ostatnú zeleninu, ešte chvíľu restujeme a keď sa zelenina začína prichytávať, pridáme vývar, alebo vodu. Čím menej tekutiny, tým lepšie.
-
Vložíme späť opečené mäso a pridáme trochu soli a korenie – čierne celé, nového celé, bobkový list a borievky.
-
Varíme asi hodinu, pokiaľ mäso aj zelenina nie sú mäkké.
-
Keď je mäso uvarené, vyberieme ho a odložíme nabok. Vyberieme aj všetko korenie.
-
Keď nám v hrnci ostalo príliš veľa vody, radšej z nej kúsok odoberieme, pretože keď pridáme ešte smotanu, omáčka by bola príliš tekutá. Tekutinu môžeme prípadne vždy pridať.
-
Zeleninu rozmixujeme ručným mixérom najjemnejšie, ako sa dá.
-
Pridáme šľahačkovú smotanu a ešte premixujeme.
-
Omáčku ešte prevaríme asi 5 minúť, dochutíme jemne pár kvapkami citrónovej šťavy, alebo octom pre kyslosť. Ak je treba, tak omáčku ešte dosolíme a dokoreníme.
-
Do omáčky môžeme pridať odložené mäso, aby neosychalo.
-
Podávame k knedľou, zaváranými brusnicami, alebo šľahačkou podľa chuti.
-
Dobrú chuť.
TIP1: K tejto omáčke sa výborne hodí aj divina. Mäso z daniela, jeleňa, alebo srnčie je výbornou alternatívou hovädzieho mäsa, ak takéto mäso máte radi. Neodporúčam však používať diviačie, ani bravčové mäso, pretože s ním nemám dobrú skúsenosť kvôli jeho pachu.
TIP2: Aby ste nemuseli pred mixovaním z nádoby loviť všetko korenie, je dobré ho do hrnca dať v sitku na sypaný čaj.
O tento recept sa s nami podelila Mufinka, za čo jej ďakujeme.