Čo je vlastne torta? Je to sladká pochúťka vyrobená z cesta alebo aspiku. Cesto po upečení sa nazýva korpus, ktorý môže mať rôzne farby a príchute. Po upečení sa rozreže na pláty a tie sa zlepujú rôznymi krémami, čokoládou, medom, džemom a ďalšími pochutinami. Vrch a okraj sa zdobí podľa vlastnej fantázie. Vrchná časť najčastejšie polevou, čokoládou, ovocím, jedlým papierom, šľahačkou čo komu napadne. Bočné časti krémami, orechami, vločkami alebo sa celá potiahne poťahovou hmotou ako je fondán či marcipán a následne ozdobia rôznymi postavičkami, kvetmi, tvarmi a tomu podobné, taktiež vyrobené z poťahovacej hmoty. Torta, alebo korpus môže byť rôznych tvarov, výšky, šírky dokonca môže mať niekoľko poschodí. Servíruje sa zväčša pri rôznych slávnostných príležitostiach ako narodeniny, svadby, oslavy a iné. To sú také honosnejšie viac bohato zdobené s rôznymi motívmi, či témami. Možností je nespočetné množstvo záleží akú máme fantáziu, alebo len tak na pochutenie doma, v cukrárni pri kávičke. Okrem sladkých tort existujú aj slané torty, ktorých základ je sendvič a ten sa spája rôznymi nátierkami a zdobí sa zeleninou, šunkou, salámou, klobásou, syrom, slaninou. Môžu byť aj čisto syrové torty. Taktiež tie slané môžu byť rôznych tvarov a veľkostí ako tie sladké. Zopár najznámejších tort si predstavíme bližšie, ako je Dobošková, Sacherova, Linzerova, Pavlova či Marlenka. Toto sú asi jedny z najstarších a najznámejších so svojou históriou. Aby sme takú tortu upiekli potrebujeme k tomu aj nejaké pomôcky.
Základ je forma na upečenie korpusu. Dnes na trhu máme nespočetné množstvo foriem rôznych materiálov, tvarov a veľkostí. Najlepšie sú tie otváracie.
Točňa – či už bude drevená, plastová alebo kovová, je to najlepší priateľ. Hodí sa na rezanie, natieranie krému aj finálne zdobenie. Dodá vašim výtvorom symetriu, ktorú je inak často ťažké dosiahnuť.
Nôž na natieranie – aj keď sa ich vyrába veľa druhov stačí jeden – a to ten malý. Hodí sa samozrejme na natieranie krémov, ale okrem toho napríklad aj na rozvrstvenie cesta vo forme. A skvelo sa s ním natierajú palacinky.
Cukrárske vrecká – pokiaľ plánujete do torty pridávať ovocie, určite si zadovážte cukrárske vrecká. Môžu byť na jedno či viac použití a tiež v rôznych veľkostiach. Či už zvolíte ovocie v podobe rozvaru, džemu alebo celých kúskov, okraj z krému vytvorený vreckom vám pomôže ovocie v torte udržať a skryť.
Cukrárska karta – pokiaľ máte dobrý nôž na natieranie, karta už nie je taká nutná. Aj tak ale patrí k favoritom. Pomôže vám k hladkému povrchu torty po stranách aj na vrchnej strane.
Pomôcok je omnoho viac, ale to už záleží od každého individuálne čo sa mu hodí a využije.
Korpusov existuje veľa. Líšia sa ako príchuťou, tak aj prípravou a následnou konzistenciou.
Základné rozdelenie je na trené a šľahané cesto.
Trené sú väčšinou na báze masla, sú ťažšie a hutnejšie. Výborne sa hodia napríklad na spodné poschodia viac poschodových tort.
Základom šľahaných korpusov bývajú vajcia, či už celé alebo iba bielky. Také torty sú ľahšie a nadýchanejšie, tak trochu môžu pripomínať piškótové.