Tradičný jablkový koláč

  • Post author:
  • Post category:Recepty

Tradičný jablkový koláč

Cesto:

  • 650 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok
  • 250 g masla
  • 1 prášok do pečiva

Plnka:

  • 1 pohár zaváraných jabĺk (alebo 6 väčších jabĺk nastrúhaných nahrubo)
  • 1 malý pohár džemu
  • 1 bielok na potretie

Postup

Všetky suroviny spolu zmiešame, rozdelíme na dve časti a každú z nich na pomúčenej doske vyvaľkáme na rozmer plechu. Plech vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou, na spodok dáme jeden plát, potom plnku a na vrch druhý plát. Plnku si pripravíme zmiešaním jabĺk s džemom (ak sú jablká kyselšie, pridáme trochu cukru). Vrchný plát potrieme rozšľahaným bielkom. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme približne 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme úplne vychladnúť. Koláč je jemný a krehký aj na druhý deň.

Dobrú chuť.