Tradičný jablkový koláč
Cesto:
- 650 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 žĺtok
- 250 g masla
- 1 prášok do pečiva
Plnka:
- 1 pohár zaváraných jabĺk (alebo 6 väčších jabĺk nastrúhaných nahrubo)
- 1 malý pohár džemu
- 1 bielok na potretie
Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešame, rozdelíme na dve časti a každú z nich na pomúčenej doske vyvaľkáme na rozmer plechu. Plech vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou, na spodok dáme jeden plát, potom plnku a na vrch druhý plát. Plnku si pripravíme zmiešaním jabĺk s džemom (ak sú jablká kyselšie, pridáme trochu cukru). Vrchný plát potrieme rozšľahaným bielkom. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme približne 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme úplne vychladnúť. Koláč je jemný a krehký aj na druhý deň.
Dobrú chuť.