Keď sa povie Vanilka tak si každý z nás predstaví typicky „obyčajnú“ farbu, vôňu a príchuť potravín, ale je tomu skutočne tak? Je vanilka iba „obyčajne typická“? V tomto prípade je opak pravdou.
Vanilka pochádza zo semienok tropickej vanilkovej orchidey a existuje jej viac ako 150 druhov odrod. Najpoužívanejšie sú iba dva druhy a to Tahitian a Bourbon. Možno ste to netušili, ale Vanilka patrí medzi najdrahšie korenie rovnako ako šafrán. Jej história siaha až do 15.storočia k oblasti Mexika, kde jej popularite pomohlo dobitie Aztékov a Španielov v jej rozšírení do Európy.
Vanilkové orchidey sa pestujú ako vinič a je nutno ich opeľovať ručne. Po opelení 7 až 8 mesiacov sa zrná musia zbierať a spracovať. Najlepšie ošetrené semena obsahujú malé krištáliky, ktoré nazýváme Vanilín a to je práve zložka, ktorá má tak bohatú a sladku arómu vďaka ktorej je vanilka tak populárna.
Správne skladovanie vanilkových luskov Vám umožní ich vlastnosti dlhodobo zachovať. Ideálne je chladné, tmavé a suché miesto v nejakej vzduchotesnej nádobe. Nie Je dobré ju uchovávať v moc velkom chlade alebo mraze, hrozilo by jej stvrdnutie a strata chuti.