Tak ako všade čím viac sa blížia Vianoce, tým viac máme práce a stres či všetko stihneme. Nákupy darčekov, potravín, vypekanie vianočného pečiva, výzdoba bytu. Je toho priveľa, no nebolo tomu vždy tak. V minulosti boli Vianoce oslavy zimného slnovratu, kedy bolo treba dom a rodinu ochrániť pred zlými silami. Pripravovali sa rôzne ochranné pokrmy ,,obradné pečivo”, ktoré vešali nad vchodové dvere, maštale, na ovocné stromy a do izieb. Vianoce tak ako ich poznáme teraz prišli postupne. Boli spojené hlavne s náboženskými symbolmi a tradíciami. Všetko malo svoj význam tak ako výzdoba tak aj jedlo. Prvý ozdobený stromček zaznamenali pred 400 rokmi v Nemecku. Vianoce tak ako ich poznáme sa z čarodejnických tradícií premenili v 19. storočí. V stredoveku sa vianočné pečivo pieklo v kláštoroch. Neskôr pribudli koreniny škorica, aníz, muškátový oriešok, vanilka, zázvor.
Prvé stromčeky boli zdobené tým čo mali ľudia doma napríklad ovocie jablká a medovníky, ktoré sa sladili medom. Jedlo sa sušené ovocie či oriešky. Tu sa pomaličky dostávame k našej téme vianočné pečenie. U nás, aj keď sa nežilo ľahko, Vianoce museli byť štedré a bohaté. Tradičným naším vianočným koláčom je tzv. štedrák. Je to bohatý kysnutý koláč so štyrmi plnkami(lekvárovou, makovou, orechovou a tvarohovou). Ďaľším typickým vianočným koláčom je vianočka, a jej prepletené vrkoče mali zabezpečiť súdržnosť rodiny. Okrem toho sa pieklo trvácne pečivo. Pieklo sa dokonca 12 druhov. Svoju históriu majú aj línecké koláče. Pochádzajú z rakúskeho Linzu, ktoré sú typickým vianočným pečivom už od Rakúska-Uhorska. Pôvodom bola línecká torta jej recept siaha do 17.storočia, vďaka čomu sa považuje za najstarší recept na tortu na svete. Cukrári sa tortou inšpirovali a tak vznikli línecké koláčiky.
Ďaľším významným pokrmom na štedrovečernú večeru boli, aj sú, vianočné oplatky. Symbolizujú, že kresťania pristupujú k svätému prijímaniu. Keďže Vianoce sú kresťanským sviatkom, telo Ježiša predstavuje práve oplatka, ktorá sa jedla na Štedrý večer s medom a cesnakom. Dnes sa je s medom a orechami. Privilégium pečenia oplátok v minulosti mali dedinský učitelia, ktorý ich aj rozdávali medzi ľudí. Aby sa dostalo na každého začali s pečením po Lucii. Piekli ich na malej pánvičke v kliešťoch na otvorenom ohni na vstavanej peci, z ktorej sa najskôr vybrala platňa. Dnes sa už veľmi málo nájde niekto kto oplátky pečie doma. Na to aby ste ich upiekli potrebujete dnes už moderný oplátkovač. Na cesto potrebujete mlieko, hladkú múku, vajíčka a olej. Vymiešate hladké riedke cesto ako na palacinky a lyžičkou sa nalieva na horúcu formu, pritlačí sa vrchnou časťou a čaká sa čo sa upečie.
Postupom času sa vianočné zvyky a tradície modernizovali tak ako aj pečenie. Dnes existuje nespočetné množstvo druhou suchého pečiva, zákuskou a tort, ale tie staré tradičné stále pečieme, pretože bez nich by Vianoce neboli Vianocami.